Rodzaje szamotów
Różne rodzaje szamotów mają różnego rodzaju zastosowanie. Chcielibyśmy krótko omówić i wyjaśnić właściwości szamotów w zestawieniu rodzajowym:
1. Masa szamotowa
2. Sposoby formowania
3. Zawartość wody w masie szamotowej przy produkcji
1. Masa szamotowa (półprodukt)
Masa szamotowa powstaje z mieszaniny zmielonych różnego rodzaju glinek i dodatków np. granulatu szamotowego (granulat szamotowy jest produktem powstałym po zmieleniu glinki). Mieszanina z różnego rodzaju ogniotrwałych glinek i dodatków jest warunkiem zachowania różnych ceramicznych właściwości.
2. Sposoby formowania
Masa szamotowa o naturalnej wilgotności zmielona do odpowiedniej granulacji po dodaniu wody mieszana jest do uzyskania jednorodnej plastycznej masy. Z masy tej formowane są wyroby takie jak rury i kształtki. Formowanie prowadzone jest przez ciągnienie lub prasowanie. Następnie wyroby są suszone. Uformowane i wysuszone półprodukty poddawane są procesowi wypalania.
3.Zawartość wody w masie szamotowej przy produkcji
Zawartość wody w masie szamotowej jest zależna od prasy i świadczy o jej „uplastycznieniu“ lub „suchości“. Plastyczność oznacza dużą zawartość wody, a suchy - jej brak. Pośrednie wyjście jest możliwe przez na wpół suchą prasę. Prasowanie na sucho daje n.p. możliwość utrzymania dokładnych wymiarów względnie niewielkiej tolerancji wymiarowej.
Rodzaje szamotów
HBO+ - jakość
Plastycznie ciągniony rodzaj szamotu
Plastycznie prasowany wyrób
Kolor: czerwonawy do czerwonawo żółtego
Temperatura pracy: 1200°C
Rodzaj HBO+ powstał specjalnie do budowy pieców kaflowych. Oznaczenie to znajdziecie najczęściej w rubryce jakość. HBO+ - rodzaj jest optymalny ze względu na przyjmowanie pary wodnej, odporność na zmiany temperatury, kumulacji ciepła oraz czas w jakim oddaje to ciepło.
Do obróbki stosuje się knakera jak i piły. To nie jest takie jednoznaczne, ponieważ jedno wyklucza drugie.
Według nas godne polecenia jest jakość : HBO+.
HBO+ - jakość oferujemy w normalnych formatach w formie gładkiej i chropowatej. Pod jakością HBO+ rozumiemy w przeciwieństwie do produktu standardowego powierzchnię gładką na czterech stronach produktu.
HBA – jakość
Plastycznie prasowany rodzaj szamotu
Kolor: łososiowaty
Temperatura pracy: 1200°C
Jako specjalny rodzaj przy piecach wypiekowych występuje w formacie 280/280/50 mm, Art.-Nr. 22. Przy tej jakości zmniejsza się ryzyko osmalania wypiekanych produktów.
HKG – jakość
Plastycznie ciągniony rodzaj szamotu
Kolor: czerwonawy
Temperatura pracy: 1150°C
Nasze pustaki są wykonywane według jakości HKG.
HKE – jakość
Plastycznie prasowany rodzaj szamotu (A30p i A35p)
Kolor: żółty
Temperatura pracy: 1300°C
Dokładna wymiarowość, polecana do każdego rodzaju pieca kaflowego. Nasze pustaki z łączeniem na pióro wpust są produkowane według jakości HKE.
HKS – jakość
Plastycznie prasowany rodzaj szamotu
Kolor: żółty
Temperatura pracy: 1300°C
Szamot gwarantujący niskie zużycie materiału w palenisku. Nasze pustaki do paleniska są wykonywane według jakości HKS.
HKC – jakość
Plastycznie prasowany rodzaj szamotu
Kolor: żółty
Temperatura pracy: 1300°C
Szamot do największych obciążeń np. w obrębie wylotu paleniska. Nasze rury spalinowe GD są wykonywane w jakości HKC.
HBC - jakość
Plastycznie prasowany rodzaj szamotu
Kolor: żółty
Temperatura pracy: 1300°C
Jakość HBC ma swoje uzasadnienie tylko z optycznego punktu widzenia. To znaczy, że kolor, dokładność wymiarów i struktura powierzchni jest decydującym czynnikiem wyboru.
HBS – jakość
Plastycznie ciągniony rodzaj szamotu
Kolor: czerwonawy
Temperatura pracy: 1150°C
Polecana w każdym zakresie pieca kaflowego.
HBW – jakość
Plastycznie ciągniony rodzaj szamotu
Kolor: żółtawy
Temperatura pracy: 1200°C
Nasza płyta szamotowa (Hourdisplatte) jest wykonywana według jakości HBW.
HSM - jakość
Plastycznie ciągniony rodzaj szamotu
Kolor: czerwono-brązowy
Temperatura pracy: 1200°C
Ciężki szamot do opalania twardym drzewem. Łatwy w obróbce przy jednoczesnym zachowaniu dobrych mechanicznych cech wytrzymałości. HSM – Szamot może być obrabiany przy użyciu tych samych maszyn co przy szamocie HBO+. Szczególną cechą jest przede wszystkim gęstość (2,4 kg/dm³) i pozostająca przewodność cieplna.
HST - jakość
Plastyczna ciągniony rodzaj szamotu
Kolor: czerwonobrązowy
Temperatura pracy: 1200°C
Ciężki szamot do opalania twardym drzewem. Cechą szczególną jest przede wszystkim gęstość (2,9 kg/dm³) i pozostająca przewodność cieplna ca. 1,2 W/mK.
UWAGA:
HST-Jakość nie powinna być mieszana w jednym rzędzie z innym jakościowym szamotem. Wszystkie inne opisane rodzaje szamotów mogą być używane bez obaw w zakresie jednego obiektu. Wszystkie opisane rodzaje szamotów mogą być stosowane, o ile nie zostaną przekroczone temperatury pracy, od paleniska do obudowy pod kafle. Wyjątek stanowią ciężkie szamoty HSM i HST nie mogą być umieszczane bezpośrednio w palenisku.
1. Masa szamotowa
2. Sposoby formowania
3. Zawartość wody w masie szamotowej przy produkcji
1. Masa szamotowa (półprodukt)
Masa szamotowa powstaje z mieszaniny zmielonych różnego rodzaju glinek i dodatków np. granulatu szamotowego (granulat szamotowy jest produktem powstałym po zmieleniu glinki). Mieszanina z różnego rodzaju ogniotrwałych glinek i dodatków jest warunkiem zachowania różnych ceramicznych właściwości.
2. Sposoby formowania
Masa szamotowa o naturalnej wilgotności zmielona do odpowiedniej granulacji po dodaniu wody mieszana jest do uzyskania jednorodnej plastycznej masy. Z masy tej formowane są wyroby takie jak rury i kształtki. Formowanie prowadzone jest przez ciągnienie lub prasowanie. Następnie wyroby są suszone. Uformowane i wysuszone półprodukty poddawane są procesowi wypalania.
3.Zawartość wody w masie szamotowej przy produkcji
Zawartość wody w masie szamotowej jest zależna od prasy i świadczy o jej „uplastycznieniu“ lub „suchości“. Plastyczność oznacza dużą zawartość wody, a suchy - jej brak. Pośrednie wyjście jest możliwe przez na wpół suchą prasę. Prasowanie na sucho daje n.p. możliwość utrzymania dokładnych wymiarów względnie niewielkiej tolerancji wymiarowej.
Rodzaje szamotów
HBO+ - jakość
Plastycznie ciągniony rodzaj szamotu
Plastycznie prasowany wyrób
Kolor: czerwonawy do czerwonawo żółtego
Temperatura pracy: 1200°C
Rodzaj HBO+ powstał specjalnie do budowy pieców kaflowych. Oznaczenie to znajdziecie najczęściej w rubryce jakość. HBO+ - rodzaj jest optymalny ze względu na przyjmowanie pary wodnej, odporność na zmiany temperatury, kumulacji ciepła oraz czas w jakim oddaje to ciepło.
Do obróbki stosuje się knakera jak i piły. To nie jest takie jednoznaczne, ponieważ jedno wyklucza drugie.
Według nas godne polecenia jest jakość : HBO+.
HBO+ - jakość oferujemy w normalnych formatach w formie gładkiej i chropowatej. Pod jakością HBO+ rozumiemy w przeciwieństwie do produktu standardowego powierzchnię gładką na czterech stronach produktu.
HBA – jakość
Plastycznie prasowany rodzaj szamotu
Kolor: łososiowaty
Temperatura pracy: 1200°C
Jako specjalny rodzaj przy piecach wypiekowych występuje w formacie 280/280/50 mm, Art.-Nr. 22. Przy tej jakości zmniejsza się ryzyko osmalania wypiekanych produktów.
HKG – jakość
Plastycznie ciągniony rodzaj szamotu
Kolor: czerwonawy
Temperatura pracy: 1150°C
Nasze pustaki są wykonywane według jakości HKG.
HKE – jakość
Plastycznie prasowany rodzaj szamotu (A30p i A35p)
Kolor: żółty
Temperatura pracy: 1300°C
Dokładna wymiarowość, polecana do każdego rodzaju pieca kaflowego. Nasze pustaki z łączeniem na pióro wpust są produkowane według jakości HKE.
HKS – jakość
Plastycznie prasowany rodzaj szamotu
Kolor: żółty
Temperatura pracy: 1300°C
Szamot gwarantujący niskie zużycie materiału w palenisku. Nasze pustaki do paleniska są wykonywane według jakości HKS.
HKC – jakość
Plastycznie prasowany rodzaj szamotu
Kolor: żółty
Temperatura pracy: 1300°C
Szamot do największych obciążeń np. w obrębie wylotu paleniska. Nasze rury spalinowe GD są wykonywane w jakości HKC.
HBC - jakość
Plastycznie prasowany rodzaj szamotu
Kolor: żółty
Temperatura pracy: 1300°C
Jakość HBC ma swoje uzasadnienie tylko z optycznego punktu widzenia. To znaczy, że kolor, dokładność wymiarów i struktura powierzchni jest decydującym czynnikiem wyboru.
HBS – jakość
Plastycznie ciągniony rodzaj szamotu
Kolor: czerwonawy
Temperatura pracy: 1150°C
Polecana w każdym zakresie pieca kaflowego.
HBW – jakość
Plastycznie ciągniony rodzaj szamotu
Kolor: żółtawy
Temperatura pracy: 1200°C
Nasza płyta szamotowa (Hourdisplatte) jest wykonywana według jakości HBW.
HSM - jakość
Plastycznie ciągniony rodzaj szamotu
Kolor: czerwono-brązowy
Temperatura pracy: 1200°C
Ciężki szamot do opalania twardym drzewem. Łatwy w obróbce przy jednoczesnym zachowaniu dobrych mechanicznych cech wytrzymałości. HSM – Szamot może być obrabiany przy użyciu tych samych maszyn co przy szamocie HBO+. Szczególną cechą jest przede wszystkim gęstość (2,4 kg/dm³) i pozostająca przewodność cieplna.
HST - jakość
Plastyczna ciągniony rodzaj szamotu
Kolor: czerwonobrązowy
Temperatura pracy: 1200°C
Ciężki szamot do opalania twardym drzewem. Cechą szczególną jest przede wszystkim gęstość (2,9 kg/dm³) i pozostająca przewodność cieplna ca. 1,2 W/mK.
UWAGA:
HST-Jakość nie powinna być mieszana w jednym rzędzie z innym jakościowym szamotem. Wszystkie inne opisane rodzaje szamotów mogą być używane bez obaw w zakresie jednego obiektu. Wszystkie opisane rodzaje szamotów mogą być stosowane, o ile nie zostaną przekroczone temperatury pracy, od paleniska do obudowy pod kafle. Wyjątek stanowią ciężkie szamoty HSM i HST nie mogą być umieszczane bezpośrednio w palenisku.
Szczegółowe informacje tutaj